8-12 jaar

Kinderen weten nu goed het verschil tussen gevoelens van opwinding, verliefdheid en vriendschap. Ze krijgen voor het eerst verkering. Ook zijn ze nieuwsgierig naar seksualiteit. Hormonen veranderen en masturbatie neemt weer toe. Op deze leeftijd zal je kind vaker omgaan met kinderen van hetzelfde geslacht, dus een jongen meer met vriendjes en een meisje meer met vriendinnetjes.

Je kind kan verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht. Dit geeft vaak verwarring, het kan zich afvragen of dat wel normaal is en zich extra onzeker voelen. Ongeveer 5-10% van de bevolking valt op iemand van hetzelfde geslacht. Als je je kind opvoedt met openheid over seksualiteit en homoseksualiteit, help je het om zichzelf te accepteren. De boodschap is: Het maakt niet uit op wie je valt, je bent het waard om van gehouden te worden. Dit helpt je kind om zichzelf te accepteren en dit kan bijdragen aan seksuele weerbaarheid.

Ongeveer vanaf 10 jaar gaan ze flink groeien en kunnen ook de emoties heviger worden en verschillende emoties zich afwisselen. Kinderen kunnen zich onzeker voelen. Meisjes kunnen soms extra gaan flirten, ook met volwassenen. Dit spel past binnen de normale seksuele ontwikkeling. Het betekent niet dat ze bewust willen verleiden en als volwassene dien je daarom duidelijk de grenzen te bewaken.

Internet brengt nieuwe risico’s met zich mee waar jongeren zich niet altijd bewust van zijn. Zo kunnen ze de vraag krijgen of ze willen strippen of masturberen voor de camera. Onvoldoende bewust van de gevolgen kunnen ze hier gehoor aan geven. De beelden kunnen door de ander worden opgeslagen en verspreid, met alle nare gevolgen. Zorg dat je kind zich bewust is van dit openbare aspect van internet (zie ook handige links).

Baby

Peuter

Kleuter

6-8 jaar

8-12 jaar

Start puberteit

Bij meisjes begint de groei van borsten en schaamhaar gemiddeld rond hun tiende jaar.

Bij jongens start de groei van piemel en testikels als ze ongeveer 12 jaar zijn.

Grappige filmpje op youtube: YouTube filmpje over veranderingen in je lichaam.