Moet ik mij zorgen maken over mijn zoon (8) jaar die soms mijn pantykousen aan doet

Oudervraag:

Mijn zoontje van 8 jaar zit vaak in mijn ondergoed la te neuzen en trekt mijn pantykousen aan. Daarnaast stopt hij soms zijn piemeltje tussen zijn benen als hij naakt is. Moet ik mij zorgen maken?

Antwoord:

Ieder kind is anders, gedraagt zich anders en gaat met dezelfde omstandigheden anders om. De gedragingen van uw zoontje kunnen een fase zijn. Er kunnen meerdere verklaringen voor zijn gedrag zijn. Kinderen van 8 jaar beginnen vaak wat preutser te worden. Omkleden doen ze soms liever alleen en het kan zijn dat uw zoontje zijn piemel wil verstoppen zodat u hem niet ziet. Het kan ook zijn dat uw zoontje zich oriënteert op seksueel gebied, waardoor hij het spannend vindt om in uw ondergoed te neuzen.

Belangrijk is het om goed naar uw kind te kijken. Wat is uw zoon in het algemeen voor een kind? Is hij stoer of houdt hij meer van dingen die van rustigere aard zijn zoals tekenen of verkleden? Bezigheden waar zich ook veel meisjes mee bezig houden? Gaat hij om met jongens én meiden of heeft hij de voorkeur voor een bepaalde sekse?

Blijkbaar houdt hij niet voor u verborgen dat hij vrouwelijk ondergoed en panty’s interessant vind. Heeft u hem weleens gevraagd wat maakt dat hij dat interessant, mooi of leuk vindt? Weet u wat de reden is dat hij zijn piemel verstopt? Zit hij over het algemeen lekker in zijn vel of is hij prikkelbaar en is er veel strijd en discussie?

Zoals je ziet zijn er veel vragen alvorens er een antwoord kan worden gegeven waarom hij dit gedrag vertoond en beantwoord kan worden of je je zorgen moet maken.

Er zijn veel kinderen van de leeftijd van je zoon die gender-nonconform gedrag laten zien. Bij verreweg de meesten kinderen gaat het hierbij om een fase die uiteindelijk met het opkomen van de hormonen in de puberteit over gaat. Ondanks dat het vaak ‘overwaait’ kan het gedrag dat de kinderen laten zien vrij uitgesproken zijn. Het is goed om met hem over zijn gedrag en zijn eventuele wensen in gesprek te gaan. Probeer ondanks je mogelijke zorgen open te zijn en vragen te stellen zonder in te vullen. Misschien is het ook zinnig bij anderen te rade te gaan en dit onderwerp met je partner, een vriend of iemand van school te bespreken. Mogelijk dat je zoon dit gedrag ook bij anderen laat zien. Ga na of je zoon dit ook wil. Mocht hij (nog) niet willen dat het besproken wordt dan is het aan jou als moeder om de inschatting te maken of jij dat wel of niet nodig vindt.

Mocht je zoon aangeven dat hij voorkeur heeft voor vrouwelijke kleding en bijvoorbeeld liever geen piemel zou willen hebben (afkeur van zijn biologisch geslacht) of zelfs een meisje willen zijn dan kan het zinnig zijn bijtijds contact op te nemen met deskundigen. Deze vindt je bij Transvisie Zorg, het kindergenderteam van het VUmc (Amsterdam) of het kinder genderteam van Curium (in Leiden). Contact met deze deskundigen betekent niet dat je kind een medische behandeling nodig heeft. Het gaat er voorla om dat je samen met je kind ondersteuning kunt krijgen bij het omgaan met deze gevoelens en advies krijgen om wel of niet verdere diagnostiek te laten doen. Aan te bevelen is omdat ruim voor de puberteit aan te bevelen.

Voor meer informatie over vragen rondom gender-nonconform gedrag en genderdysforie zie onderstaande links:

www.transvisiezorg.nl

www.transvisie.nl/transvisie.nl/index.php/berdache-kind-en-ouders

http://www.vumc.nl/afdelingen/zorgcentrum-voor-gender/

https://www.curium-lumc.nl/patienteninfo/afdelingen-en-teams/genderteam/

Met dank aan Ruth Kaufmann, pedagoog-seksuoloog gespecialiseerd in gender, Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS).