Nee zeggen

Respecteer dat zijn lijf van hem is. Dat begint al als je je baby verschoont of je kind helpt afvegen. Zeg wat je gaat doen: ‘Ik ga nu je spleetje schoonmaken’ of ‘Even wachten, eerst even je piemel afvegen.’ Let maar eens op hoe vaak je kind terloops wordt aangeraakt (helpen met aankleden, een aai over de bol). Of dat het iemand een kusje moet geven terwijl het dat niet wil. Daarmee geef je het signaal dat het zijn eigen gevoel opzij moet zetten. Terwijl je juist wilt dat het daarop leert vertrouwen en zich de baas voelt over zichzelf.

‘Nee’ zeggen mag. Het kind is de baas over zijn eigen lijf, dus ook over zijn kusjes. Als het opa of tante geen kusje wil geven, accepteer dat dan. Ook kusjes krijgen wil het niet altijd. Respecteer dat. Op die manier leert je kind dat het zijn grens mag aangeven en dat daarnaar wordt geluisterd. Zo leert het ook rekening houden met de grenzen van een ander.

Normale seksuele ontwikkeling

Open klimaat

Nee zeggen

Spelregels

Intuïtie

Manieren leren

Als er bezoek komt, kun je het wel leren netjes gedag te zeggen. Het kind kan dan kiezen: ‘dag’ zeggen, een handje of een kusje geven. Door de keuze bij het kind te laten, heeft het kind zelf de controle hierover. Dit sterkt het kind.

Wensen en grenzen

Seksueel weerbaar worden is leren aangeven van hun wensen en grenzen.