Mijn dochter (3) wil mijn piemel aanraken onder de douche

Oudervraag:

Wij proberen zo gewoon mogelijk te doen over bloot zijn en seksualiteit. Nu gaan we soms wel eens met onze dochter onder de douche. Laatst wilde ze mijn piemel aanraken. Ik heb me toen weggedraaid, en vroeg me af hoe ik hiermee om moet gaan. Ik wil er geen taboe van maken maar vind het ook niet prettig als ze hieraan zit. Ook wil ik weten tot hoe oud je nog samen kunt douchen. Is hier een leeftijdsgrens voor?

Antwoord:

Het is belangrijk voor een positief zelfbeeld en daarmee de weerbaarheid dat een kind leert dat het de baas is over zijn eigen lichaam. Het is goed dat het leert grenzen aangeven. Dit doe je door zelf ook je grenzen aan te geven. Als je dochter je piemel aanraakt, kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Afblijven, mijn piemel is van mij’ of ‘Dat wil ik niet, mijn piemel is van mij.’ Daarmee leer je je kind dat je nee mag zeggen tegen aanrakingen die je niet wilt. Dat is een belangrijke les.

Er bestaat niet een leeftijd waarop je niet meer met je kind mag douchen. Het gaat om de intentie waarmee je doucht. Als het is omdat het gezellig, makkelijk en tijdsbesparend is, is het prima als beiden hier geen moeite mee hebben.

Meestal zal een kind in de prepuberteit, vanaf een jaar of tien, liever alleen douchen, maar vaak geeft een kind dit al eerder aan. Vanaf een jaar of zes kunnen kinderen plotseling wat preutser worden. Bij de één komt dit moment eerder dan bij de ander. Respecteer je kind daarin.

Het is een ander verhaal als je met je kind wilt douchen omdat je daar zelf bepaalde seksuele gevoelens van krijgt. Dit is over de grens en als volwassene heb je de verantwoordelijkheid om die grens goed te bewaken. Merk je dit bij jezelf of bij een andere verzorger, zorg er dan voor dat deze situaties zich niet meer voor doen. Als je dit lastig vindt, vraag dan hulp, bijvoorbeeld anoniem bij https://www.stopitnow.nl/ of via je huisarts.