Onze zoon (7) zou andere jongen (7) op de BSO gedwongen hebben

Oudervraag:

De leidster van de BSO vertelde dat onze zoon van 7 jaar een andere jongen van dezelfde leeftijd gedwongen heeft om zijn geslachtsdeel te laten zien. Ze had het zelf niet gezien, maar werd erop aangesproken door de ouders van deze jongen. Volgens de leidster heeft ze geen ander bijzonder gedrag bij hem gezien, ik zelf trouwens ook niet. Zou het kunnen dat dit een signaal is van seksueel misbruik? Ik heb hem er zelf niet over gehoord en vraag me af of ik er met hem een gesprek over moet hebben en hoe ik dit aan moet pakken.

Antwoord:

Dwang is nooit goed. Het is belangrijk om met je zoon een gesprek te hebben over de spelregels (zie spelregels). Spelenderwijs leren kinderen hun wensen en grenzen aangeven, de spelregels zijn een kader waarbinnen dit op een veilige manier geleerd kan worden. Kinderen mogen oefenen hiermee, dus boos worden heeft geen zin. Het is een goede aanleiding om uitleg te geven over wensen en grenzen van hem en van de ander.

Je kunt dit aanpakken door een rustig moment uit te kiezen. Het is goed om concreet te benoemen wat je hebt gehoord en dan te vragen hoe hij het ziet. Wellicht dat hij het als een spelletje zag, of een andere versie heeft. Weet hij dat dwang niet mag? Geef aan het niet erg is om fouten te maken, als je er maar van leert. Vertel hem dan welke regels belangrijk zijn.

Signalen van seksueel misbruik zijn lastig te duiden. Soms geeft een kind helemaal geen signalen af. En andere signalen zijn zo aspecifiek, dat ze ook kunnen voorkomen bij een verhuizing, pestgedrag of scheiding van ouders (zoals buikpijn, concentratieverlies, weer in bed plassen, prikkelbaarheid).

Het meeste seksueel gedrag tussen kinderen is echter normaal en als hij verder vrolijk is zonder duidelijke veranderingen in zijn gedrag of gezondheid, hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer je het idee hebt dat er meer aan de hand is, praat er dan over met je huisarts of iemand bij het Centrum Jeugd en Gezin/ Ouder Kind Centrum. Je kunt ook advies vragen aan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (zie handige links).