Mijn zoon (4) heeft aan piemel van vriendje gezeten

Oudervraag:

Van de juf hoorde ik dat mijn zoontje (hij is 4 jaar) aan de piemel van een vriendje heeft gezeten. Dit was in de pauze bij de wc’s. Thuis trekt hij soms ook zijn broek naar beneden om zijn piemel te laten zien. Hij moet er dan erg om lachen en ik maak er ook een grapje van. Maar nu dit is gebeurd vraag ik me af of ik strenger hiermee om moet gaan.

Antwoord:

Tussen de 2 en 4 jaar ontdekken kinderen dat er verschillen zijn tussen jongens en meisjes. Ze zijn dan heel nieuwsgierig naar de geslachtsdelen. Ze willen deze van zichzelf en van anderen zien en aanraken. Uit je verhaal blijkt dat jouw zoontje dit ook spannend vindt. Hij maakt grapjes en probeert aandacht te krijgen door zijn broek naar beneden te trekken. Ook heeft hij de piemel van een vriendje aangeraakt.

Vooral belangrijk is of dit vriendje dit ook spannend en grappig vond, of dat hij door jouw zoontje gedwongen werd. Op deze leeftijd lijkt me dat laatste niet waarschijnlijk. Verder is van belang hoe oud het vriendje is. Als hij ongeveer van dezelfde leeftijd is, zal hij zich niet snel geïntimideerd hebben gevoeld.

Vanaf dat kinderen naar de basisschool gaan, kun je ze steeds meer leren wat de gangbare normen en waarden zijn. Zo vertel je ze dat ze niet met allemaal mensen erbij winden laten, in hun neus peuteren, boeren laten, aan hun billen krabben of aan hun piemel of spleetje zitten. Dat is iets persoonlijks en kun je wel op je eigen kamer doen als je alleen bent.

Je vraagt of je er strenger mee moet omgaan. Mijn advies is om deze aanleiding te gebruiken om een gesprekje met je zoon te hebben. Je kunt dan zeggen dat grapjes maken prima is, maar als er allemaal mensen bij zijn hou je gewoon je broek aan en zit je niet aan je piemel. Dit mag wel als hij op zijn eigen kamer is, want zijn piemel is van hem en hij is er de baas over. En vraag eens wat het vriendje ervan vond toen hij zijn piemel aanraakte. Vertel dat je nooit iets mag doen wat de ander niet wil.

Ik zou het niet te zwaar maken. Dit valt onder normaal gedrag en kinderen mogen binnen het veilig kader zeker experimenteren hiermee.