Peuter

Je kind ontdekt piemels en spleetjes. Tussen 2 en 4 jaar beseft je kind dat er jongetjes en meisjes zijn (genderidentificatie). Elk kind is dan een tijdje heel nieuwsgierig naar de geslachtsdelen: van de verzorgers, van zusjes of broertjes en natuurlijk van vriendjes of vriendinnetjes. De peuter wil de piemel of spleetje van een ander zien en aanraken. Je zult merken dat je kind in deze periode met jou mee naar de wc wil of bij een ander de broek omlaag zal trekken.

Het aanraken van zijn piemel of haar spleetje geeft een fijn en ontspannen gevoel. Meestal merkt je kind dit bij toeval en zal dit vaker herhalen. Bijvoorbeeld als het TV kijkt of in slaap wil komen. Sommige kinderen zitten met hun hand in hun onderbroek, anderen wrijven tegen een knuffel of tegen een tafelpoot. Je noemt het ook wel masturbatie of auto-stimulatie. Het geeft een ontspannen gevoel, net zoals op je duim zuigen en heeft niet te maken met lustgevoelens.

Op peuter leeftijd schamen kinderen ze zich nog niet en kunnen ze zich dus rustig uitkleden als de huiskamer vol visite is. Ze zijn te jong om ze dit kwalijk te nemen, ze weten nog niet wat de sociale normen zijn. Als het gebeurt kun je ze het beste afleiden met wat speelgoed of een spelletje. Dit werkt meestal prima.

Baby

Peuter

Kleuter

6-8 jaar

8-12 jaar


Masturbatie

Het aanraken en stimuleren van de eigen geslachtsdelen wordt ook wel masturbatie, zelfbevrediging of soloseks genoemd.