Praktijkvoorbeeld seksuele voorlichting aan een kind met beperking

Oudervraag:

Mijn dochter van 10 jaar heeft een verstandelijke beperking. Zij begint jongens steeds interessanter te vinden. De begeleiders van de dagopvang vertellen mij dat zij meer toenadering zoekt tot de jongens op haar groep, zoals elkaars geslachtsdeel laten zien. Ik wil haar seksuele voorlichting geven maar hoe doe ik dat op de juiste manier waarbij ik rekening houd met haar verstandelijk beperking?

Antwoord:

Het lichaam van jongens en meisjes van rond de tien jaar begint te veranderen, de pubertijd komt eraan. Zij krijgen steeds meer interesse in alles wat met de andere sekse te maken heeft.

Het lichaam van een kind met een verstandelijke beperking groeit en verandert zoals bij iedereen. De interesse voor jongens is dus heel normaal. Echter ontwikkelt de sociale en emotionele ontwikkeling zich langzamer.

Kinderen met een verstandelijke beperking leren en begrijpen informatie minder snel. Wat als gevolg kan hebben dat het kind er langer over doet om te begrijpen welk gedrag wel en niet acceptabel is, ook op seksueel gebied. Als je met je kind praat over seks dan is het van belang om duidelijke uitleg te geven en veel te herhalen. Maak ook gebruik plaatjes, filmpjes en/of voorwerpen om het te instrueren en te concretiseren. Door middel van beeldmateriaal zal je kind het sneller oppakken en verwerken.

Doordat kinderen met een verstandelijke beperking vaak een gebrek aan seksuele kennis hebben en afhankelijker zijn van anderen zijn zij extra kwetsbaar voor grensoverschrijdingen. Daarom is het van belang om uw kind te helpen met het voelen van haar eigen wensen en het aangeven van haar grenzen. Helpend daarbij is om dat duidelijk uit te leggen, veel te herhalen en uw kind te complimenteren voor wat zij wel goed doet.

Tips voor het geven van seksuele voorlichting:

– (gratis) pdf downloaden met informatie over de seksuele opvoeding van kinderen met een beperking van de leeftijd 0 tot 18 jaar.

http://www.rutgers.nl/nieuws-opinie/nieuwsarchief/hulp-bij-seksuele-opvoeding-voor-ouders-met-kinderen-met-een-beperking

– site www.meerdanliefde.nl geeft eenvoudige informatie over thema’s als seksualiteit, intimiteit en relaties.