Hoe en wanneer vertel ik mijn dochter (8) over menstruatie?

Oudervraag:

Mijn dochter is nu acht jaar. Ze vraagt nooit over dingen als voortplanting of menstruatie. Hoe en op welke leeftijd kan ik haar hier toch wat over vertellen?

Antwoord:

Elk kind heeft recht op dezelfde basisinformatie over het eigen lichaam, seksuele voorlichting, voortplanting en overige seksuele zaken. Voorbeelden uit de prakijk zijn altijd een leuke aanleiding om er eens over te beginnen. Bijvoorbeeld een buurvrouw die zwanger is of als je maandverband koopt. Je kunt aan haar vragen of ze eigenlijk weet hoe het zit of waar het voor is. Laat haar vertellen wat ze zelf weet. Het kan best zijn dat ze al met vriendinnen erover heeft gehad of erover heeft gelezen. Vul aan wat je denkt dat nog goed is om te weten of corrigeer haar als bepaalde informatie niet klopt.

Seksuele opvoeding begint al bij het jonge kind. Wat dat betreft kun je van alles al vertellen aan je kinderen. Ze leggen naast zich neer wat ze niet begrijpen. Tegen de tijd dat ze in de prepuberteit komen, is het belangrijk om al wat seksuele voorlichting te geven en ze voor te bereiden op het veranderen van hun lichaam. Daar zul je toch wel mee moeten beginnen als je dochter 9 of 10 jaar oud is.

Hou het lekker luchtig. Zeker als het een onderwerp is dat je niet makkelijk bespreekt kan het handig zijn om dit te bespreken naar aanleiding van iets op de televisie of tijdens een wandeling. Je kunt ook een boek uit de bieb halen of voor haar kopen (zie boekentips). Dit is ook handig als je niet zeker weet of je zelf wel alles weet.

Hoe je het ook aanpakt, je dochter weet in ieder geval dat ze bij je terecht kan over dit onderwerp en dat is belangrijk. Het kan best zijn dat ze daarna makkelijker bij je komt met vragen.