Mijn dochter (3) wrijft regelmatig met haar knuffel over haar kruis

Oudervraag:

Ik heb een vraag over mijn dochter van 3 jaar oud. Ze wrijft regelmatig met haar knuffel over haar kruis, en is hierbij moeilijk af te leiden. Het lijkt wel een vorm van zelfbevrediging. Is dit normaal? Zo nee, hoe moeten we hier mee omgaan?

Antwoord:

Tussen de 3 en de 6 jaar zijn er veel kinderen die masturberen. Zeker tussen de 2 en 4 jaar zijn ze nieuwsgierig naar de geslachtsdelen. Een kind ontdekt meestal per toeval dat het aanraken van zijn piemel of haar spleetje een fijn en ontspannen gevoel geeft. Soms kan het masturberen gevolgd worden door een orgasme.

Wrijven met een knuffel over haar kruis is bij deze leeftijd dus normaal gedrag. Soms gaat het kind ermee door omdat het lekker is. Bij meisjes zie je echter ook wel eens dat door vaginale jeuk de drang naar wrijven ontstaat. De schaamlippen kunnen wat rood en geïrriteerd zijn. Smeer ze dan in met sudocrème. Als dit niet helpt, overleg je met je huisarts.

Je dochter is nog te jong om sociale normen en waarden te leren. Je kunt haar beter afleiden met een boekje of speeltje als je dit gedrag op een bepaald moment of op een bepaalde plaatst niet wilt.

Als je dochter naar school gaat, zul je merken dat dit gedrag steeds minder wordt. Ze is dan ook oud genoeg om te leren dat je bepaald gedrag niet in het openbaar doet, zoals winden laten, neuspeuteren en aan je spleetje zitten. Keur niet het gedrag zelf af, maar wel de plaats of het moment waarop. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Straks op je kamer mag je aan je spleetje zitten, niet in de woonkamer. Nu gaan we een boekje lezen.’