Baby

Liefdevol contact zorgt voor veilige hechting. Een baby voelt zich veilig en fijn als het wordt vertroeteld, geknuffeld en liefdevol wordt verzorgd. Uit onderzoek blijkt dat dit juist het eerste levensjaar belangrijk is en een belangrijke basis voor de rest van het leven vormt. Het zorgt ervoor dat het kind op volwassen leeftijd weerbaarder is.

Een baby pakt gericht zijn piemel of haar spleetje, omdat dit een lekker gevoel geeft. Door je kindje hier de gelegenheid voor te geven, geef je de boodschap mee: je lijf is van jou en jij bent er de baas over. Een baby leert door te voelen en zo leert het ook zijn eigen lijf kennen. Sla de handjes niet weg. Dit geeft de verkeerde boodschap: dat deel van je lichaam is vies, is niet van jou en daar ben je niet de baas over. Wanneer het dit bij een poepluier doet kun je zeggen: ‘Even wachten, eerst schoonmaken’. Je kunt het ook afleiden met een boekje of speeltje.

Het is belangrijk dat je het aanraken van de piemel of het spleetje gewoon toelaat, en zeker niet bestraft. Het kind is de baas over zijn eigen lijf en dus ook over zijn piemel of haar spleetje.

Baby

Peuter

Kleuter

6-8 jaar

8-12 jaar

Erectie

Soms komt het voor dat een baby jongentje een erectie (stijve piemel) krijgt. Dit is een reactie van het lichaam en heeft niets te maken met erotische gevoelens. Als hij moet plassen, kan het zelfs wat pijn doen. Je kunt het best even wachten, het gaat vanzelf weg.