Oudervraag:
Mijn kinderen zijn 6 en 9 jaar. Ze vragen nauwelijks naar onderwerpen als hoe baby’s worden gemaakt. Ik praat zelf niet makkelijk over seksualiteit en ga ervan uit dat ze genoeg horen op school of van vriendjes en vriendinnetjes. Is dit goed of zou ik meer moeten doen? Zo ja, hoe pak ik dat aan?
Antwoord:
Elke verzorger zal op zijn eigen manier met seksuele opvoeding omgaan. Je eigen normen en waarden, ervaringen en opvoeding bepalen of je het makkelijk of moeilijk vindt om erover te praten met je kinderen.
Je kinderen vragen blijkbaar niet zoveel. Misschien weten ze dat je dit een lastig onderwerp vindt (kinderen voelen snel aan of iets taboe is of niet) of durven ze er niet over te beginnen. Sommige kinderen zijn ook gewoon nieuwsgieriger dan anderen.
Hoe het ook is, elk kind heeft recht op dezelfde basisinformatie. Net zoals we alle kinderen leren zwemmen en fietsen, zo is het verstandig om elk kind de basis bij te brengen over het aangaan van relaties, seksualiteit en omgangsnormen (zie ook spelregels). Als ze wat ouder zijn ook over de veranderingen van hun lichaam in de puberteit.
Als je het zelf moeilijk vindt om erover te praten, zijn hier wat tips:
- Maak er niet een ding van. Er echt voor gaan zitten, maakt het zwaar en dat kan voor jou én je kind ongemakkelijk voelen.
- Neem een aanleiding. Als je erop gaat letten, zul je merken dat er aanleidingen genoeg zijn om een onderwerp terloops te bespreken. Misschien is de buurvrouw zwanger of vraagt je dochter wat tampons eigenlijk zijn. Als je zoon een sexy clip op TV zit te kijken, kun je vragen wat hij weet van de verschillen tussen wat hij op TV ziet en in het echt.
- Bespreek het terloops. Als je iets uitlegt of bespreekt kun je iets anders doen, zoals auto rijden, wandelen, afwassen. Zo hoef je elkaar niet aan te kijken en dit kan soms makkelijker zijn voor allebei.
- Gebruik makkelijke taal, en hou het kort en simpel. Dat is soms lastig en bedenk dan dat het beter is om iets te vertellen, al is het moeilijk, dan niets. Zo laat je zien dat je je kind serieus neemt en dat het antwoord krijgt op zijn of haar vragen. Een kind zal de dingen die het niet begrijpt naast zich neerleggen en oppikken waar het wel aan toe is.
- Zorg voor boekjes. Er zijn zoveel leuke boekjes voor verschillende leeftijden (zie boekentips). Je kunt wat boekjes neerleggen, je kunt ook een boek halen naar aanleiding van een vraag. Je zult merken dat als je seksualiteit bespreekbaar maakt, er vanzelf vragen komen. Een boekje zorgt ervoor dat je kind de informatie krijgt en maakt het voor jou makkelijker. Bovendien kun je niet alles weten.