‘Hoe komt die baby in jouw buik?’ of ‘Waar zijn die dingen (tampons) voor?’ Door eerlijk antwoord te geven, neem je je kind serieus. Je laat merken dat je kind voor alles bij je terecht kan. Dit geeft openheid. Deze openheid kan ervoor zorgen dat ze in hun puberteit weerbaarder zijn op seksueel gebied (zie verder seksuele opvoeding).
Juist als ze jong zijn, staan ze nog onbevangen tegenover seksualiteit. Dus benut deze fase goed door erover te praten. Leg iets kort en simpel uit. Wees niet bang dat het antwoord te moeilijk zal zijn. Het kind neemt in zich op waar het aan toe is en zal de rest naast zich neerleggen. Het kan ook leuk zijn om een boekje te lezen over dat onderwerp. Voor kleuters zijn er al veel leuke boekjes, zie verder boekentips.
Sommige dingen doe je niet in het openbaar, zoals windjes laten, neuspeuteren en aan je piemel of spleetje zitten. Dit kun je je kind nu leren. Het mag allemaal wel, maar dan als het kind alleen is. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik snap dat je het fijn vindt om aan je piemel te zitten, maar je moet het niet doen als we aan tafel zitten. Doe het maar op je kamer.’ Keur het gedrag niet af, maar wel het moment en de plaats.
Wijs masturbatie niet af, omdat het kind dan schuldgevoelens kan krijgen. Het kan zijn dat het daardoor niet meer op een normale manier met seksualiteit omgaat. Ook kan het zijn eigen geslachtsdeel als iets vies gaan zien en als gevolg een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Dit kan invloed hebben op volwassen leeftijd bijvoorbeeld op het gebied van eigenwaarde en met het aangaan van sociale contacten. Als kleuter zal je kind minder openlijk masturberen of doktertje spelen dan als peuter.
Kleuter
Verliefd
Kleuters worden vaak verliefd. Dit hoort bij het ontwikkelen van het gevoelsleven. Dit kan zijn op de juf, maar ook op iemand van het eigen geslacht. Dit heeft overigens niets met homoseksualiteit te maken.
Masturbatie
Het aanraken en stimuleren van de eigen geslachtsdelen wordt ook wel masturbatie, zelfbevrediging of soloseks genoemd.