Normale seksuele ontwikkeling

Veel seksueel gedrag van kinderen is normaal. Toch kun je daar weleens van schrikken. Seksualiteit bij kinderen gaat over lekker in je vel zitten, de baas zijn over je eigen lijf, het ontdekken van je eigen lichaam, knuffelen en intimiteit. Daarom kun je zeggen dat de seksuele ontwikkeling eigenlijk al bij de geboorte begint. Als je weet hoe een kind zich op dit gebied ontwikkelt, kom je minder snel voor verrassingen te staan. Bepaalde situaties zullen je dan minder snel afschrikken

Lees meer over seksuele ontwikkeling van:

Baby
Peuter
Kleuter
6-8 jaar
8-12 jaar

Drie punten zijn belangrijk:

  1. De normale ontwikkeling zoals geschetst gaat om gemiddelden, dus over grote groepen kinderen. Het kan best zijn dat jouw kind ander gedrag vertoont. Als je daar zorgen over hebt, neem contact op met de consultatiebureau-arts, schoolarts of de huisarts. Als je denkt aan seksueel misbruik, kun je ook overleggen met Veilig Thuis, zie handige links).
     
  2. De leeftijd waarop het kind bepaald gedrag vertoont. Je zult lezen dat een kind van 3 jaar nog in het openbaar aan zijn piemel of haar spleetje kan zitten, terwijl dit voor een kind van 8 jaar toch niet meer de bedoeling is.
     
  3. De normale seksuele ontwikkeling lijkt op een golfbeweging: over het algemeen wisselen periodes van meer interesse in seksualiteit elkaar af met periodes van minder interesse.

Piemel en spleetje

Om de tekst makkelijk te houden, kies ik vaak voor ‘het kind’ en ‘hij’. Je kunt hier natuurlijk ook ‘zij’ voor lezen. Hetzelfde geldt voor ‘zijn piemel’, je kunt daarvoor ook ‘haar spleetje’ lezen.