Seksuele opvoeding gaat over het bieden van een veilig kader aan je kind, waarbinnen het zich kan ontwikkelen op seksueel gebied. Dit in de breedste zin van het woord, dus het ontdekken van het eigen lijf, het ontwikkelen van gevoelens en zien dat seksualiteit ook te maken heeft met vriendschap, vertrouwen, veiligheid, eerlijkheid en grenzen aangeven.
Baas over eigen lijf
Je hoopt hiermee dat je kind lekker in zijn vel zit en de baas is over zijn eigen lijf. Hij respecteert de ander en zal gezonde relaties kunnen aangaan. Je ziet het, seksualiteit is een natuurlijk onderdeel van het leven.
Seksuele voorlichting
Verwar seksuele opvoeding niet met seksuele voorlichting. Seksuele voorlichting komt als de kinderen wat ouder zijn, wanneer je vertelt over de eerste menstruatie of zaadlozing, geslachtsgemeenschap, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en voorbehoedsmiddelen.
Jong geleerd
Vanwege de gevaren leren we onze kinderen al jong fietsen en zwemmen. Spelenderwijs, met zijwieltjes en zwembandjes. Hoe zit het met de gevaren van seksualiteit? Denk aan ongewenst zwanger zijn, geslachtsziekten of seks onder dwang. Hoe kun je je kind voorbereiden op deze gevaren? Juist: door ook op jonge leeftijd spelenderwijs hiermee aan de slag te gaan. Gelukkig kun je als verzorger een hele hoop doen.
Wanneer is je kind seksueel weerbaar
Hoe doe je aan seksuele opvoeding
Veel knuffelen
Door je baby liefdevol te verzorgen, veiligheid te bieden en te knuffelen zorg je ervoor dat het later weerbaarder is.
Praten over seksualiteit
Door met je kind over seksualiteit te praten wordt het als puber weerbaarder. Uit onderzoek blijkt dat pubers
- iets ouder zijn als ze voor het eerst met iemand naar bed gaan;
- dan ook vaker voorbehoedsmiddelen gebruiken:
- minder vaak te maken hebben met seks onder dwang.
Kortom, door bewust met seksuele opvoeding bezig te gaan, geef je je kind daadwerkelijk iets mee voor later.